[...] istnieje też ciemna strona medalu, gdyż dzieci i młodzież bardzo często pod presją rówieśników oraz idealizacji wykreowanych w mediach wizerunków zaczyna stosować bardzo niebezpieczne i niezdrowe diety, aby jak najszybciej schudnąć, co bardzo często może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta redukcyjna wśród [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]
W XXI wieku problemem nie są tylko ludzie, którzy chodzą do klubów, nie czytają książek i nie mają żadnego wykształcenia, ale sięgają po określone środki dopingujące czy pół życia trenowali tylko klatkę piersiową, barki, bicepsy i tricepsy, co czyni z ich ekspertów od treningu siłowego. Coraz większym zagrożeniem jest dystrybucja półprawd i [...]
[...] g, 100 g miodu to aż 79.5 g węglowodanów oraz 330 kcal, 100 g ryżu brązowego ma 76.8 g węglowodanów oraz 357 kcal. Jeśli więc pytasz, czy ziemniaki tuczą, odpowiedź brzmi: bez przeliczenia kaloryczności dziennej wszystkich posiłków nie jesteś w stanie tego ustalić. Problem z ziemniakami tkwi w tym, iż często są gęsto okraszone tłuszczem (masło, [...]
Przyjęło się mówić, że najważniejszą rzeczą, jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej, jest progresja. Może to być progresja ciężaru albo progresja objętość Często jednak jest to kombinacja obu tych składników. Uwagi dietetyczne Jeśli ćwiczysz w tym momencie z wykorzystaniem dużych ciężarów i niskiej liczby powtórzeń skorzystasz z pewnością na [...]
[...] 2.6–6 pmol/L jeszcze przed wejściem na redukcję, w trakcie wprowadzenia restrykcji kalorii aż u 20 z 27 pań T3 spadło poniżej minimalnego progu. Nawet 3-4 miesiące bez restrykcji kalorycznych nie wystarczyły, by przywrócić funkcjonowanie tarczycy! hormony tarczycy: odnotowano spadek TSH, odnotowano drastyczny spadek ilości leptyny (co [...]
[...] składają się z ludzi dawniej nadużywających alkoholu, o kiepskim stanie zdrowia i zaburzeniach glikemii. W drugim badaniu wykazano, iż podawanie przez 8 tygodni 20 osobom bez cukrzycy 30 g etanolu w postaci wina lub wódki ma wpływ na insulinooporność (znikomy, zmiana wynosiła ~8%) oraz znikomy wpływ na HDL. Z kolei, ani wódka, ani wino, nie [...]
[...] które czerpią dochody z promowania diet niskowęglowodanowych, nagle twierdziły, iż węglowodany nie są szkodliwe. Najsmutniejsze, iż te i inne badania Jeffa S. Volka, są beztrosko powielane w Internecie i nikt nie zauważył, że to podstęp. Być może diety LC mają potencjał odwracający zespół metaboliczny, ale potrzeba wielu innych badań, by to [...]
[...] MSG (glutaminian sodu) wybieraj produkty od lokalnych producentów zwracaj uwagę na zawartość cukru zwracaj uwagę na dodatki Uczciwie należy przyznać, że suszone mięsa są bez wątpienia zdrową przekąską. Warto jednak przed zakupem sprawdzić etykietę i uwzględnić kwestię zawarte w tym artykule. Możemy być pewni, że Jerky i Stripsy są doskonałym [...]
Wszystkie leki, zarówno te na receptę, jak i bez recepty, mają jakieś skutki uboczne. Czy wiesz, że niektóre tabletki, które zażywasz każdego dnia, mogą utrudnić Ci wykonywanie treningów? Niektóre leki mogą sprawić, że Twoje treningi są trudniejsze i zwiększą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak odwodnienie. W dzisiejszym artykule [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
[...] sytuacji, którą jest jedzenie na mieście. Dbając o naszą sylwetkę i zdrowie, to normalne, że staramy się unikać tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji oferuje nam właśnie tego typu dania. To samo tyczy się warzyw oraz źródeł węglowodanów, są [...]
Cheat day, czyli „dzień oszustwa” – termin ten jest niezwykle popularny w świecie fitness. Na co dzień restrykcyjna dieta, wyliczone kalorie, żadnych odstępstw. Gdy przychodzi weekend nagle zwiększasz spożycie kalorii, zjadasz pizzę, frytki i czekoladę, których na co dzień sobie odmawiasz. Potencjalne zalety stosowania cheat day [...]
[...] swojego odżywiania, dietę opartą na przerywanym poście (IF). Wtedy między ostatnim posiłkiem poprzedniego dnia a pierwszym następnego dnia, celowo, następuje dłuższy okres bez spożywania kalorii. Jednak, gdy „okno karmienia” zostaje otwarte, zwłaszcza w przypadku konieczności spożywania dużej ilości kalorii, a to ma miejsce w trakcie [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] społecznościowe. Dlaczego? Bo większość ludzi nie ma pojęcia, ile wyrzeczeń i pracy kosztuje zbudowanie choć trochę wyróżniającej się sylwetki. Tak, to prawda, więcej niż bez farmakologii, ale w końcu z „towaru” trzeba będzie zejść i wtedy wszystkie efekty zanikną. Przypomina to farmakologiczne leczenie otyłości, wszystko idzie świetnie, do [...]
[...] warzywo. Twaróg, owoc lub pieczywo pełnoziarniste, warzywo. Gotowe dania o dobrym składzie. A jeśli masz ochotę na gotową kanapkę, wówczas wybierz tę z ciemnego pieczywa i bez majonezu. Podsumowanie Koniec z wymówkami o braku czasu na przygotowanie pożywnych posiłków. O ile rozumiemy, że rano mało kto myśli o robieniu jedzenia, tak wieczorem [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] rodniki, które powstają podczas intensywnych ćwiczeń czy stresu i mogą prowadzić do uszkodzeń komórek. Tauryna równoważy w pewien sposób stymulujące działanie kofeiny, aby zabezpieczyć przed spadkiem energii po zaprzestaniu stymulacji. Karnityna L-karnityna jest bardzo ważnym elementem w procesie przetwarzania tłuszczów na energię w organizmie. [...]